Memperbaharui lesen, insurans motor dalam talian : Wee

PETALING JAYA: Mereka yang ingin memperbaharui lesen insurans dan lesen memandu mereka harus berbaris secara dalam talian semasa tempoh perintah kawalan pergerakan (MCO), kata Menteri Pengangkutan.

Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong berkata mereka yang berkenaan perlu memastikan bahawa kenderaan mereka mempunyai insurans yang meliputi tempoh keseluruhan tempoh MCO – sehingga 31 Mac.

Beliau berkata bahawa mereka yang memperbaharui lesen pemandu (CDL) atau cukai jalan kenderaan bermotor (LKM) yang cekap juga boleh melakukannya secara dalam talian.

“Perkhidmatan ini boleh dilakukan melalui portal MySikap JPJ atau portal MyEG untuk mereka yang ingin memperbaharui LKM mereka.

“Orang ramai yang telah memperbaharui lesen mereka melalui kedua-dua portal semasa tempoh MCO tidak perlu pergi ke kaunter untuk mengambil lesen memandu fizikal mereka, sebagai bukti bayaran untuk yuran lesen adalah mencukupi.

“Elaun ini hanya sah untuk tempoh MCO. Orang ramai akan mengumpul kad CDL atau pelekat LKM sebaik sahaja tempoh MCO berakhir, “kata Dr Wee dalam satu kenyataan semalam.

Semua perkhidmatan kaunter untuk agensi di bawah Kementerian Pengangkutan akan ditutup sehingga 31 Mac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here