Bantuan tambahan akan dilancarkan : Wee

PETALING JAYA: Kementerian Pengangkutan mengumumkan inisiatif tambahan untuk membantu mengurangkan kesan ekonomi yang buruk akibat pandemik Covid-19.

Menteri  Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata melalui agensi-agensinya – Lembaga Pelabuhan Johor (LPJ) dan Keretapi Aset Corporation (PAK) – beberapa inisiatif akan dilancarkan untuk melengkapkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat.

“LPJ akan memberikan pengecualian sewa kepada semua penyewa di flatnya selama enam bulan dari April. Pengecualian ini meliputi 143 unit dengan kutipan berjumlah RM370,425.

“PAK juga akan mengecualikan pembayaran sewa aset selama enam bulan dari bulan depan, yang melibatkan 2,200 penyewa dengan pengumpulan anggaran RM15 juta,” katanya sambil menambah bahawa kedua-dua inisiatif ini akan membantu mengurangkan beban keluarga, yang terdiri daripada kumpulan B40 dan M40.

Dr Wee berkata kerajaan akan meneruskan pelaksanaan semua projek yang diperuntukkan dalam Belanjawan 2020, termasuk Laluan Pantai Timur East, MRT Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya dan Pelan Fiberisasi dan Sambungan Negara.

“Ini adalah selaras dengan tumpuan kerajaan untuk memastikan pertumbuhan ekonomi yang mampan,” katanya.

Beliau berkata langkah-langkah yang ditetapkan dalam pakej rangsangan yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin adalah persembahan sebenar “tiada siapa yang ditinggalkan”.

“Dalam menghadapi virus itu, sejumlah RM250 bilion telah diperuntukkan untuk memberi manfaat kepada semua rakyat Malaysia.

“Hampir RM128 bilion disalurkan kepada kebajikan rakyat, RM100bil untuk menyokong perniagaan, termasuk PKS, dan RM2bil untuk mengukuhkan ekonomi negara. Terima kasih kepada PM, seluruh Kabinet dan semua yang terlibat dalam inisiatif untuk membantu rakyat, “katanya.

Dr Wee juga berkata kementerian menyedari isu dan kebimbangan yang memberi kesan kepada sektor pengangkutan awam.

“Tiada siapa yang ditinggalkan, termasuk pemandu e-hailing, yang pendapatan hariannya terjejas teruk,” katanya.

“Untuk meringankan beban mereka, kerajaan akan menyediakan bantuan sekali sahaja sebanyak RM500 hingga 120,000 pemandu e-hailing dengan peruntukan RM60 juta.”

Dalam pakej rangsangan ekonomi terdahulu, kerajaan mengumumkan bahawa pemandu teksi akan menerima jumlah sekali sebanyak RM600 mulai 1 April.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here