Ikon pendidikan Malaysia Rashdan Baba meninggal pada usia 85 tahun

KUALA LUMPUR : Ahli akademik terkenal Emeritus Tan Sri Dr Mohd Rashdan Baba yang berusia 85 tahun meninggal pada jam 6.59 pagi hari ini.

Berita mengenai kematiannya dikongsi oleh keponakannya, Datin Mastura Mohd Yazid, yang merupakan Anggota Parlimen Kuala Kangsar, dalam laman web rasmi Facebook.

“Saya baru saja menerima berita sedih awal hari ini mengenai paman saya, Tan Sri Rashdan Baba, seorang anak kelahiran Rembau yang telah menyumbang banyak agama, bangsa dan negara. Dia adalah seorang yang pintar, berani dan rajin. Pejuang Ba Ta.

“Terima kasih Pak Ngah (Paman Ngah) untuk mengajar dan mengingatkan saya tentang ketabahan dan pengorbanan dalam perjuangan saya, saya tidak akan melupakannya, saya sayang kamu, Pak Ngah,” katanya.

Sementara itu, setiausaha swasta Mohd Rashdan, yang menegaskan namanya, memberitahu Bernama bahawa ahli akademik itu menghembuskan nafas terakhirnya di Hospital Ampang Puteri di sini dan jenazahnya dibawa ke Masjid Taman Tun Dr Ismail (TTDI) bagi solat pengebumian sebelum dibiarkan berehat di Perkuburan Islam Bukit Kiara hari ini.

-Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here