Lima hotel di Melaka dijangka tutup

MELAKA: Lima hotel di bandar bersejarah dijangka ditutup bulan depan berikutan penurunan kadar penghunian.

Sebahagian daripada hotel-hotel ini, yang bermula antara tahun 1970-an dan 1980-an, telah teruk oleh penurunan hasil sejak awal tahun ini.

Keadaan mereka bertambah buruk dalam beberapa minggu kebelakangan ini disebabkan oleh pandemik Covid-19.

Setiausaha Kumpulan Persatuan Hotel Malaysia (MAH) Melaka, Jason Bak berkata bahawa lima hotel ini berada di ambang berhenti operasi mereka pada bulan Mei.

“Setakat ini, kita tahu terdapat lima hotel seperti itu tetapi mungkin ada lebih banyak hotel yang ditutup selama beberapa bulan akan datang,” katanya.

Bak berkata MAH kini cuba mencari penyelesaian untuk menyelamatkan hotel dan juga pekerjaan.

Sementara itu, Persatuan Pelancongan Melaka (MTA), Persatuan Pelancongan dan Ejen Pelancongan Malaysia Melaka, Persatuan Anggaran Hotel Malaysia Melaka serta MAH telah meminta kerajaan untuk mempertimbangkan nasib mereka.

Dalam satu kenyataan bersama, mereka menggesa kerajaan untuk menimbangkan pengecualian cukai yang dikenakan ke atas mereka.

Kumpulan ini mencadangkan cukai warisan dan pelancongan dikecualikan dari bulan ini hingga Disember tahun depan, sambil menambah bahawa sewa cukai dan kadar penilaian juga harus diketepikan selama dua tahun.

MAH mempunyai 75 hotel di bawah payungnya, manakala MTA mewakili 97 syarikat yang terlibat dalam produk berkaitan pelancongan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here