Tiga daerah di Perak diisytihar zon hijau

IPOH: Tiga daerah di Perak kini dikategorikan sebagai zon hijau, kerana tidak ada kes baru Covid-19 yang muncul dalam 14 hari terakhir.

Mereka adalah Muallim, Kuala Kangsar dan Kampar, yang statusnya berubah menjadi kuning awal minggu ini.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu  berkata, perubahan itu adalah berita baik kepada negeri ini dan berharap dapat melihat peningkatan di daerah lain.

“Negara berada di jalan yang benar untuk memutuskan rangkaian transmisi Covid-19.

“Tetapi ini tidak bermakna orang bebas berjalan di tiga daerah ini,” katanya selepas upacara penyampaian peralatan perlindungan diri kepada barisan hadapan di bangunan sekretariat negeri di sini, semalam.

Faizal mengatakan bahawa dia memahami bahawa orang semakin gelisah kerana perintah kawalan pergerakan (MCO) telah diperpanjang hingga 28 April.

“Saya harap orang dapat terus berdisiplin dan tinggal di rumah.

 

“Ada beberapa pembicaraan tentang tidak membenarkan orang dari Ipoh, yang merupakan zona merah, masuk ke zon hijau. Walaupun itu jenaka, ada kebenarannya. Kami tidak mahu zon hijau menjadi oren atau merah. Mari mengekalkan zon hijau dan mudah-mudahan, negara dan seluruh dunia dapat menyingkirkan Covid-19 sehingga kita dapat meneruskan kehidupan kita, “katanya.

Dilaporkan bahawa Kampar tidak lagi dianggap sebagai zon hijau kerana terdapat dua kes Covid-19 di daerah itu setelah Jabatan Kesihatan negeri menyelaraskan datanya.

Sebelum ini, Kampar adalah antara empat daerah di semenanjung Malaysia yang dikategorikan sebagai zon hijau; bersama dengan Yan di Kedah, Machang di Kelantan, dan Hulu Terengganu.

Pengarah Jabatan Kesihatan Perak, Dr Ding Lay Ming, yang hadir, berharap aliran positif dapat terus berlanjutan.

“Orang harus terus tinggal di rumah, berlatih menjauhkan diri dan mencuci tangan, kerana ini adalah perkara yang paling penting untuk dilakukan.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here