‘Jangan buat rancangan perjalanan lagi’

PETALING JAYA: Rakyat Malaysia yang berhasrat untuk melakukan perjalanan tidak boleh menganggap mereka dapat meneruskan rancangan mereka sebaik sahaja perintah kawalan pergerakan (MCO) dicabut, kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Walaupun anda telah membeli tiket dari syarikat penerbangan, mereka hanya dapat mula beroperasi ketika pemerintah memberikan jalan keluar.

“Jadi jika tiba masanya dan masih belum ada persetujuan dari pemerintah, anda tidak boleh terbang,” katanya, merujuk kepada syarikat penerbangan yang menjual tiket penerbangan yang dijadualkan setelah tempoh MCO.

Dia mengingatkan rakyat Malaysia tentang peraturan menjauhkan sosial dalam tempoh MCO dan tidak perlu melakukan aktiviti luar di luar kerana hanya kerana jumlah jangkitan baru telah menurun akhir-akhir ini.

MCO, katanya, telah berjaya mengurangkan jumlah kes baru menjadi dua digit dalam beberapa hari kebelakangan ini “tetapi itu tidak bermakna semuanya masih selamat”.

“Sebaik-baiknya, kami ingin melihat kes jadi sifar dan kami memerlukan bantuan semua orang untuk mewujudkannya.

“Sekiranya angka meningkat lagi, MCO tidak akan berakhir. Oleh itu, kami memerlukan kerjasama semua pihak agar segera diangkat, ”katanya.

Ismail Sabri berkata, sesiapa sahaja yang memasuki Malaysia dikenakan karantina wajib tanpa mengira perjalanan melalui darat, udara atau laut.

Dia mengatakan bahawa pelancong yang transit lama di Semenanjung Malaysia dalam perjalanan ke Sabah atau Sarawak juga harus dikuarantin di negeri-negeri tersebut, walaupun mereka sudah melakukannya di semenanjung.

“Mereka yang dalam perjalanan panjang akan menjalani karantina segera setelah mereka meninggalkan lapangan terbang dan akan dikuarantin sekali lagi ketika memasuki Sabah atau Sarawak,” katanya dalam sidang media hariannya Covid-19.

Ismail Sabri berkata, kerajaan telah membenarkan penerbangan beroperasi seminggu sekali ke Sabah dan Sarawak dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL dan menambah bahawa penerbangan domestik di Semenanjung Malaysia boleh didapati melalui Firefly yang beroperasi di luar Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang.

“Apabila mereka tiba di Sabah atau Sarawak, mereka akan dikarantina jadi tidak ada masalah kesihatan,” katanya.

Terlepas dari cara perjalanan, dia mengatakan prosedur operasi standard pergerakan antara negara tetap tidak berubah dan hanya harus dilakukan dalam keadaan darurat, misalnya, untuk berjumpa dengan saudara yang sakit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here