Angka kes positif dua digit bukan lesen untuk langgar PKP

KUALA LUMPUR: Kini sudah dua hari berturut-turut bahawa jumlah kes COVID-19 baru adalah dua digit, tetapi ini tidak bermaksud bahawa orang boleh melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (MCO).

Menjelang hari ke-33 MCO, banyak orang tidak sabar untuk keluar dari rumah dan kembali ke rutin biasa. Namun, harus diingat bahawa angka dua tidak bermaksud virus telah dikalahkan.

Seperti yang dikatakan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, masyarakat tidak boleh berpuas hati dengan MCO hanya kerana jumlah kes baru telah mulai menurun, tetapi mereka harus terus mematuhinya untuk memutuskan rangkaian jangkitan.

“Walaupun ini perkembangan positif, orang harus terus tinggal di rumah, berlatih jarak sosial sekurang-kurangnya satu meter, dan mengamati tahap kebersihan yang tinggi seperti sering mencuci tangan dengan sabun dan air,” katanya.

Tidak ada yang dikecualikan dari peraturan ini, katanya, kerana tidak ada yang memiliki izin untuk melanggar undang-undang dan mengadakan perhimpunan, keluar tanpa alasan, dan mengabaikan jarak sosial.

Seperti yang dikatakan oleh Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam: “Tidak ada yang melebihi undang-undang”.

Dia juga mengingatkan orang ramai bahawa melanggar MCO dapat menyebabkan virus menyebar lagi, dan tidak akan ada penghentian MCO.

“Itulah sebabnya mengapa Ketua Polis Negara (Tan Sri Abdul Hamid Bador) mengeluarkan amaran bahawa jika orang terus melanggar MCO, itu boleh diteruskan. Itu adalah peringatan kepada masyarakat, ”katanya.

Semalam, Tan Sri Abdul Hamid Bador mengecam orang yang keluar dari rumah mereka tanpa alasan yang baik dan berkumpul di tempat-tempat di mana tidak ada sekatan jalan raya, menggambarkan mereka sebagai egois dan tidak bertanggungjawab.

“Mereka berbohong kepada diri sendiri, dan mendedahkan keluarga mereka kepada risiko jangkitan COVID-19,” katanya.

Oleh itu, jika kita mahu jumlah kes COVID-19 mencapai sifar sehingga kita dapat mengucapkan selamat tinggal kepada MCO, terus bersabar, tinggal di rumah dan mematuhi semua peraturan.

– BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here