Sukan Olimpik Jepun boleh diadakan pada tahun 2021

TOKYO: Seorang pakar Jepun yang mengkritik tindak balas negara itu terhadap coronavirus memperingatkan pada hari Isnin (20 April) bahawa dia “pesimis” bahawa Sukan Olimpik yang ditangguhkan dapat diadakan bahkan pada tahun 2021.

“Sejujurnya, saya rasa Olimpik tidak akan diadakan tahun depan,” kata Kentaro Iwata, seorang profesor penyakit berjangkit di Universiti Kobe.

Jepun dan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) sepakat bulan lalu untuk menunda Sukan Tokyo 2020 hingga Julai 2021, setelah mendapat tekanan dari atlet dan persatuan sukan.

Tetapi dalam beberapa hari terakhir, ketika pandemi koronavirus terus menyebar ke seluruh dunia, ada pertanyaan tentang apakah penundaan selama setahun akan mencukupi.

“Mengadakan Sukan Olimpik memerlukan dua syarat, satu: mengawal Covid-19 di Jepun dan (dua) mengendalikan Covid-19 di mana sahaja, kerana anda harus menjemput atlet dan penonton dari seluruh dunia,” kata Iwata kepada wartawan di sebuah taklimat akhbar.

“Jepun mungkin dapat mengawal penyakit ini pada musim panas mendatang, saya harap kita dapat melakukannya, tetapi saya rasa itu tidak akan berlaku di mana-mana di Bumi, jadi dalam hal ini saya sangat pesimis untuk mengadakan Sukan Olimpik musim panas depan.”

Iwata mengatakan dia hanya dapat melihat Sukan diadakan tahun depan jika mereka diubah secara signifikan, “seperti tidak ada penonton, atau penyertaan yang sangat terhad”.

Iwata menjadi tajuk utama awal tahun ini kerana kritikannya terhadap orang Jepun terhadap pengendalian kapal pesiar Diamond Princess yang dilanggar coronavirus yang berlabuh di pesisir negara itu.

Menakjubkan, Ini Rupanya Bila Jalur Gemilang Dijadikan Anime ...Pegawai Jepun memilih untuk melakukan kuarantin di kapal, tetapi lebih dari 700 orang di dalamnya akhirnya dijangkiti virus itu, dan 13 meninggal.

Keputusan untuk menangguhkan Olimpik tidak pernah terjadi sebelumnya di masa damai, dan diikuti dengan gelombang aduan dari atlet yang menghadapi larangan perjalanan dan penutupan.

Penangguhan itu merupakan usaha besar, tetapi penganjur telah menegaskan mereka berusaha menjelang tarikh pembukaan baru walaupun masih ada ketidakpastian mengenai kapan wabak itu akan berakhir.

Tidak ada “Plan B”, kata jurucakap Tokyo 2020 Masa Takaya kepada wartawan pada taklimat dalam talian minggu lalu.

– AFP

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here