Kebiasaan baru bagi anggota bomba semasa pandemik COVID-19

PUTRAJAYA:Seperti orang lain, Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) terpaksa menyesuaikan diri dengan ‘norma baru’ kerana wabak COVID-19.

Ketua Pengarah JBPM, Datuk Mohammad Hamdan Wahid berkata, tindak balas pantas terhadap kebakaran, menyelamatkan mangsa kemalangan jalan raya, domestik dan industri akan tetap menjadi keutamaan jabatan walaupun pada masa COVID-19, tetapi pasukan bomba hari ini menghadapi cabaran baru kerana sekarang mereka juga menjadi barisan hadapan dalam memerangi virus COVID-19.

“Pada masa kecemasan, ketika kita menyelamatkan mangsa, kita tidak tahu apakah dia kes COVID-19 atau tidak. Oleh itu, kru JBPM mesti mengambil langkah berjaga-jaga walaupun keadaan kecemasan biasa, ”katanya kepada Bernama di sini.

“Itulah sebabnya mengapa tindakan perlindungan diri dan prosedur operasi standard mesti dipatuhi oleh setiap anggota JBPM yang terlibat dalam operasi COVID-19 kerana tugas mereka tidak seperti ‘normal’ seperti sebelumnya,” katanya.

Sekarang, setiap kali pihak bomba mendapat panggilan kecemasan, mereka diminta memakai alat pelindung diri (PPE) walaupun ia merupakan kes kecemasan biasa.

Sebagai contoh, Mohammad Hamdan berkata, untuk menyelamatkan mangsa yang terperangkap dalam kemalangan jalan raya atau kebakaran, pihak bomba sekarang harus memakai pelindung muka, topeng dan sarung tangan.

“Ketika mereka melakukan operasi, mereka harus melakukan proses pembasmian kuman sendiri, dan sesi latihan pemadaman kebakaran yang dilakukan di dalam premis balai bomba atau dalam talian sekarang mengharuskan mereka untuk memerhatikan jarak sosial,” katanya.

– BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here