Sarawak untuk memperbaiki SOP agar sesuai dengan keadaan tempatan

KUCHING: Sarawak akan melaksanakan perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO) secara berperingkat setelah mengkaji dan menyempurnakan prosedur operasi standard (SOP) Kerajaan Persekutuan agar perniagaan kembali beroperasi.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglas Uggah berkata, jawatankuasa pengurusan bencana negeri masih dalam peringkat pertama menyempurnakan SOP agar sesuai dengan keadaan tempatan di Sarawak.

Pada tahap kedua, katanya, jawatankuasa akan membiasakan semua pihak berkepentingan mengenai SOP dan garis panduan untuk memastikan kesedaran dan kesediaan mereka untuk kembali beroperasi.

Hanya selepas itu operasi dibenarkan untuk dimulakan, dengan pemantauan dan penguatkuasaan SOP untuk zon hijau, merah dan kuning.

“Setelah operasi dimulakan, kita harus memastikan kita memiliki cukup orang untuk melakukan pemantauan, pengawasan dan penguatkuasaan.

“Di Sarawak, lebih dari 70% kawasan berwarna hijau dan kita mempunyai kawasan lain yang berwarna kuning dan merah.

“Kami kemudian akan mengkaji jenis operasi apa yang dapat dimulakan di kawasan hijau dan apakah operasi yang perlu dikendalikan di kawasan merah,” kata Uggah pada taklimat harian Covid-19 jawatankuasa pengurusan bencana negeri di sini, semalam.

Tetapi dia tidak memberikan jangka waktu untuk perniagaan akan dapat dimulakan kembali.

“Kita akan melihat situasinya … ini adalah masalah yang sangat dinamis,” katanya ketika ditanya berapa lama masa yang diperlukan untuk menyelesaikan tahap pertama sebelum melangkah ke tahap berikutnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here