Percubaan China untuk menguatkuasakan undang-undang keselamatan negara – Perjuangan di Hong Kong

Di Hong Kong, yang secara langsung berada di bawah penguasaan China, telah terjadi protes yang berpanjangan untuk menyokong demokrasi. Tunjuk perasaan itu bertujuan untuk mempromosikan reformasi demokratik dan pengunduran diri dari negara Hong Kong yang pro-China.

Dalam konteks ini, tunjuk perasaan meletus di kota Hong Kong pada awal Jun tahun lalu sebagai protes terhadap Rang Undang-Undang Pindaan Pemindahan Penjara, yang akan membuat mereka yang ditahan di Hong Kong diekstradisi ke China.

Keganasan, yang berlangsung sekitar enam bulan, juga terjadi. Protes, yang bermula menentang Rang Undang-Undang Pemindahan Penjara, berkembang menjadi perjuangan menentang pemerintahan China.

China berulang kali menuduh Inggeris memprovokasi protes ini. Lebih-lebih lagi, pemerintah China menyamakan kejadian ganas semasa tunjuk perasaan dengan terorisme.

Dalam konteks ini, Rang Undang-Undang Keselamatan Nasional yang kontroversial untuk meminda undang-undang dan ketenteraan Hong Kong diperkenalkan di parlimen China pada Jumaat lalu.

Dalam RUU baru, pihak berkuasa undang-undang tambahan telah dianjurkan untuk mencegah pemisah dan anti-nasional. RUU itu juga membahas campur tangan asing dan anti-keganasan di Hong Kong.

Aktivis demokratik takut bahawa autonomi Hong Kong akan berakhir sekiranya rang undang-undang itu diluluskan. 200 ahli politik kanan di seluruh dunia telah mengeluarkan kenyataan bersama yang mengecam tindakan China.

Dalam pernyataan itu, mereka menyebut langkah China sebagai serangan menyeluruh terhadap otonomi, kedaulatan undang-undang dan kebebasan asasi Hong Kong.

Mogok itu meletus di Hong Kong semalam sebagai membantah usaha China untuk melaksanakan Akta Keselamatan Negara. Ratusan orang berarak di jalan-jalan utama Hong Kong.

Aktivis demokrasi mengadakan tunjuk perasaan di banyak tempat. Mereka berbaris dengan sepanduk yang membawa sepanduk anti-China di tangan mereka.

Mereka juga terus mengeluarkan slogan mengecam pemerintah China dan mendesak pemerintah Hong Kong untuk mengundurkan diri. Semua orang yang terlibat dalam pertempuran memakai topeng kerana ancaman korona.

Bagaimanapun, polis memberi amaran kepada mereka untuk meninggalkan kegelisahan dan membubarkan diri sebagai perhimpunan besar-besaran di kawasan awam, melupakan jurang sosial dan menentang perintah pemerintah.

Tetapi para penunjuk perasaan enggan menerimanya dan terus melakukan demonstrasi. Polis kemudian melepaskan bom gas pemedih mata untuk mengejar para penunjuk perasaan.

Mereka juga menjaringkan Pepper Spray. Para penunjuk perasaan bertaburan di semua pihak. Banyak dari mereka terluka kerana jatuh. Mereka dikawal oleh rakan penunjuk perasaan dan diselamatkan dari polis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here