Semua sunyi di Johor

Hari pertama DUN Johor berlangsung tanpa sebarang keributan antara blok pemerintah dan Pakatan Harapan. Ini berlaku berikutan ketidakpastian ketika bekas menteri besar Datuk Osman Sapian menghadiri program yang dianjurkan oleh Parti Pejuang Tanah Air, sebelum mesyuarat dewan undangan negeri. Adun Kempas yang berusia 69 tahun itu diharapkan akan disingkir oleh lembaga disiplin Parti Pribumi Bersatu Malaysia tidak lama lagi.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga ADUN Gambir, juga hadir dan duduk di sebelah Osman semasa pertemuan yang diadakan di Bangunan Sultan Ismail di Kota Iskandar.

Osman dilihat tersenyum ketika bercakap dengan Muhyiddin ketika Speaker Suhaizan Kaiat menangguhkan mesyuarat selama 20 minit rehat.

Selepas rehat, Menteri Besar Datuk Hasni Mohammad mengemukakan usul mengenai pakej rangsangan ekonomi negeri.

Dalam ucapannya, ADUN Benut mengatakan pakej rangsangan RM174.5 juta diperlukan kerana ekonomi Johor terjejas kerana wabak Covid-19, kejatuhan harga minyak, penutupan sempadan dan ketidakstabilan politik.

“Johor dan Malaysia tidak pernah berada dalam situasi sukar sejak memperoleh kemerdekaan. “Jadi bagi Johor untuk keluar dari masalah ini sekarang, akan menjadi sangat sukar,” katanya.

Hasni berkata, wakil rakyat tidak seharusnya hanya menyokongnya atau tindakan dan dasar pemerintah negeri.

“Semua anggota DUN harus melakukan apa yang sesuai. Buat perkara yang betul. Lakukan untuk Johor dan rakyatnya. “Mengingat persekitaran semasa, fokus tidak harus hanya mengenai politik, pertempuran, emosi dan retorik,” katanya.

Suhaizan kemudian membenarkan usul itu dibahaskan oleh enam ADUN dengan masing-masing tiga mewakili kerajaan dan Pakatan. Enamnya adalah Dzulkefly Ahmad (Pakatan-Kota Iskandar), Najib Lep (PAS-Bukit Pasir), Jimmy Puah Wee Tse (Pakatan-Bukit Batu), Rosleli Jahari (Bersatu-Johor Lama), Chew Chong Sin (Pakatan-Mengkibol) dan Zahari Sarip (Barisan-Buloh Kasap). Speaker Deputi Gan Peck Cheng kemudian menangguhkan pengundian usul itu kepada hari Ahad.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here