Tak turun padang, penduduk Jalan Atas Paloh petik nama Takiyuddin

Penduduk Jalan Atas Paloh Kota Bharu hari ini memetik nama Ahli Parlimen mereka Datuk Takiyuddin Hassan ekoran wakil rakyat mereka dikatakan tidak turun padang sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga sekarang.

Salah seorang penduduk Wan Rafeah Wan Mohamad mempersoalkan kenapa Yang Berhormat langsung tidak turun padang mendengar luahan rasa penduduk Jalan Atas Paloh yang kini seolah-olah tidak terbela.

 “Tiap-tiap hari penduduk kampung datang bertanya dengan saya. Saya tidak ada jawapan. Ia membuatkan saya rimas dan serabut kerana orang kampung perlu diberikan jawapan yang sepatutnya daripada YB,” katanya.

Wan Rafeah yang juga Muslimat Pas Pengkalan Pasir turut meluahkan rasa kecewa apabila sejak PKP hinggalah sekarang seorang pun YB tidak menjenguk nasib mereka.

“Janji tetap janji, dulu janji macam mana? Sekarang senyap doh!,” kata beliau.

Sementara itu, seorang lagi penduduk mengakui Takiyuddin tidak mengenali beliau tetapi beliau kenal wakil rakyatnya itu kerana beliau mengundi tokoh itu dalam pilihan raya lalu.

“Minta YB Takiyuddin turun padang, saya kenal dia sebab saya yang sokong dia. Kita bukan orang DAP, kita orang Pas.

“Kita hok sokong dia, bagi kerusi ke dia sekarang ini,” katanya dalam loghat Kelantan.

Terdahulu, beberapa penduduk Jalan Atas Paloh mengadakan dialog secara langsung di Facebook Naqib Hassan malam tadi bagi menjawab balas kenyataan daripada Perbadanan Kemajuan Iktisad Kelantan (PKINK) berhubung Pengosongan Tanah Hak Milik PKINK di Lot PT79 Seksyen 5 Jalan Atas Ploh Jajahan Kota Bharu Kelantan.

Kira-kira 16 keluarga penduduk Jalan Atas Paloh hari ini menuntut PKINK menunaikan janji pampasan dan ganti rugi yang setimpal kepada mereka sebelum menghalau mereka keluar daripada tanah berkenaan.

Penduduk terbabit tidak berpuas hati kerana mereka telah dijanjikan setiap isi rumah yang tinggal dikawasan ini layak mendapat sebuah rumah dengan harga RM50,000.00 daripada harga asal iaitu RM160,000.00. Sementara menunggu rumah mereka dirobohkan, dan dijanjikan untuk dipindahkan ke rumah transit di Badang.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here