Beli-belah dalam talian meningkat ketika PKP2.0

Trend beli-belah dalam talian sekali lagi menjadi tumpuan dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan kedua (PKP 2.0) sejak 13 Januari lalu. Namun, platform e-dagang terkemuka, Shopee mendapati tiada tanda-tanda pembelian panik berbanding dengan PKP yang pertama pada Mac 2020 walaupun trafik ke platform dan aktiviti membeli-belah meningkat.

Pengarah Urusan Serantau Shopee, Ian Ho menjelaskan bahawa kemungkinan rakyat Malaysia lebih bersedia dan jelas dengan situasi semasa PKP.

“Berbanding dengan PKP yang pertama di mana barangan keperluan harian menyumbang sebahagian besar kepada pesanan di platform kami, kali ini, data menunjukkan rakyat Malaysia juga membeli barangan untuk menyesuaikan diri untuk bekerja atau belajar dari rumah serta produk-produk untuk menyerikan rumah kediaman.

“Walaupun platform kami mencatat pertumbuhan keseluruhan yang kuat, jumlah pertumbuhan yang dicatatkan bagi kategori bukan barangan runcit nampaknya lebih tinggi,” katanya dalam satu kenyataan media.

Menurut Ian lagi, dengan perayaan Tahun Baharu Cina yang kian menjelang, semangat membeli-belah kelihatan tidak terganggu.

“Produk seperti ‘100 Plus’, ‘hiasan Tahun Baharu Cina’, ‘Sarang Burung’, ‘Abalone’, ‘kemeja-T Keluarga Pencocokan Lembu’ dan ‘cheongsam’ muncul sebagai 30 carian kata kunci teratas di antara mereka yang meraikan Tahun Baharu Cina.”

“Pencarian ini akan terus meningkat, terutamanya dengan pelancaran Shopee 2.2 Jualan Tahun Baharu Cina yang berlangsung hari ini sehingga 13 Februari,” katanya.

Shopee akan menawarkan pelbagai produk menarik kepada rakyat Malaysia supaya para pengguna boleh mendapatkan barangan keperluan dan lebih lagi secara selamat dari rumah dengan baucar diskaun 88% setiap hari, penghantaran percuma dengan perbelanjaan minimum RM10 serta tawaran harga menakjubkan pada hanya 8 sen.

Shopee 2.2 Jualan Tahun Baharu Cina juga membawakan pengguna RM8,888 Kotak Bertuah Shopee setiap hari dengan hadiah wang tunai dari RM0.88, RM8.88, RM88.88, RM888.88 dan hadiah utama sebanyak RM8,888 untuk dimenangi. Tontoni Shopee Live setiap hari pada jam 10 malam. Gandakan peluang untuk memenangi Kotak Bertuah Shopee dengan menonton sesi penstriman langsung tambahan pada 18 Januari, 25 Januari dan 2 Februari pada jam 1 petang.

Rakyat Malaysia juga akan menikmati lebih tawaran dan promosi pada tiga tarikh istimewa ini untuk menandakan permulaan kempen tersebut, Pay Day Sale dan 2.2 Jualan Tahun Baharu Cina. Pada tarikh-tarikh istimewa ini, para pengguna akan menerima 88,000 baucar penghantaran percuma tambahan yang boleh digunakan untuk pembelian dari harga serendah RM8, baucar 50% pulangan tunai Syiling Shopee dan lebih banyak diskaun!

Selain itu, pengguna juga boleh mendapatkan diskaun sehingga 80% untuk Limited Time Huat Deals pada 12 tengah malam, 12 tengah hari dan 8 malam pada 18 Januari dan 2 Februari.

Untuk menepati agendanya bagi menawarkan hiburan kepada penggunanya di samping aktiviti beli-belah, rakyat Malaysia boleh bermain Permainan Shopee seperti Shopee Farm, Shopee Bubble, Shopee Candy, Spin & Win dan banyak lagi untuk memenangi dari jumlah sebanyak 18,888,888 Syiling Shopee.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here