LELAKI DITAHAN  MELAKUKAN PEMBUNUHAN KERANA MENYERANG PENGAWAL KESELAMATAN VIRAL

Ipoh, Sept 9-

Ahmad Noor Azhar Muhammad didakwa atas tuduhan membunuh pengawal keselamatanThava Sagayam tiba di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas serangan ke atas pengawal keselamatan sebuah kondominium yang akhirnya meninggal dunia akibat kecederaan yang dialami dalam kejadian Disember lalu.

Ahmad, 33, dituduh membunuh Thava Sagayam Santhanasamy, 64, antara 8 pagi dan 9.30 pagi di tingkat 7 Menara Majestik di Jalan CM Yusuff di sini pada 29 Disember tahun lalu. Thava yang mengalami cedera parah berada dalam keadaan tidak sedar diri selama lapan bulan dan akhirnya menghempuskan nafas terakhir pada bulan Ogos lalu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh dan akan menjatuhkan hukuman mati jika disabit kesalahan.

Tiada pengakuan direkodkan setakat ini dan Majistret Noor Azreen Liana Mohd Darus menetapkan 18 Oktober untuk sebutan semula kes. Jaminan tidak ditawarkan kerana pembunuhan adalah dianggap kesalahan yang tidak dapat dijamin.

Pengarah pendakwaan negeri Azalina Rashdi membuat pendakwaan sementara tertuduh diwakili peguam Ariff Azami Hussein.Turut hadir adalah M. Kulasegaran, bagi pihak keluarga si mati.

Tertuduh sebelum ini didakwa di bawah Seksyen 335 kerana secara sukarela menyebabkan kecederaan parah dan menyebabkan kematian dan provokasi pada 6 Januari.

Apabila pihak media menemui Kulasegaran, beliau memaklumkan bahawa pihak pendakwa telah menarik balik tuduhan sebelumnya kerana mereka telah menuduh Ahmad Noor dengan kes pembunuhan berkenaan.

“Kami  menyokong E. Philomena, 59, isteri si mati, kerana kematiannya sangat malang dan menumpu perhatian di khalayak ramai. Pengawal keselamatan merupakan seorang warga emas yang menjalankan tugasnya telah kehilangan nyawa tanpa alasan yang baik. Keadilan mesti ditegakkan”tambahnya.

Thava, yang merupakan pengawal keselamatan di sebuah kondominium diserang oleh Ahmad, seorang penguni dilaporkan larang menggunakan kolam renang kondo pada bulan Disember.

Klip video kejadian yang dikongsi secara viral menunjukkan seorang lelaki menghampiri penjaga secara agresif, mengangkat tangan dan menunjuk jari sebelum membanting meja pada pengawal yang jatuh rebah di lantai.

Penyerang itu bergerak di sekitar pengawal yang tidak bergerak sementara manakala seorang anak berdiri berhampiran.

Penyerang meninggalkan tempat kejadian setelah mengangkat kepala mangsa dan melihat kesan darah yang berkelumuran.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here