Budak ‘kurang asam’

Usia mereka mungkin di bawah 12 tahun namun lagak berani ditunjukkan kanak-kanak dipercayai warga Rohingya ketika meminta sedekah di ibu kota mengundang reaksi pelbagai masyarakat.

Ada yang mengibaratkan golongan kecil itu sebagai samseng dan tidak kurang juga mengutuk kegiatan kanak-kanak berkenaan serta mendesak tindakan tegas diambil kerajaan.

Dalam video tular di media sosial, baru-baru ini, pengemis cilik itu kelihatan meminta sedekah di persimpangan lampu isyarat di bandar raya ini termasuk di Jalan Sultan Ismail dengan mendekati kenderaan pengguna jalan.

Ketika ada pemandu yang merakam perbuatan mereka, terdapat kanak-kanak itu yang dilihat berang, malah mengetuk pintu kenderaan terbabit dan menunjukkan isyarat jari tanda marah.

Tinjauan di media sosial mendapati banyak kecaman diterima daripada warganet terhadap aktiviti pengemis cilik itu, malah mereka mendesak pihak berkuasa mengambil tindakan.

Sementara itu, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Azmi Abu Kassim ketika dihubungi memaklumkan pihaknya menyedari kegiatan golongan itu yang bergerak dari satu lokasi ke lokasi berlainan.

Katanya, tindakan segera akan diambil bersama agensi berkaitan dan meminta orang ramai yang mempunyai maklumat tampil membantu pihaknya.

Setakat ini kita tidak terima laporan daripada mana-mana pihak (termasuk individu mendakwa didekati pengemis cilik Rohingya),katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here