Singapura kurung 20,000 pekerja asing

SINGAPURA: Singapura melaporkan 120 kes baru Covid-19 (coronavirus) pada hari Ahad (5 April), setakat kenaikan harian tertinggi, dan dikuarantin hampir 20,000 pekerja asing di asrama mereka.

Daripada kes baru Ahad, 116 dihantar secara tempatan dan banyak dihubungkan dengan dua asrama yang menempatkan pekerja asing, yang kini akan tinggal di bilik mereka selama 14 hari.

Jumlah kes baru adalah peningkatan sebanyak 60% berbanding 75 yang dilaporkan pada hari Sabtu, yang merupakan kenaikan harian terbesar sebelumnya. Singapura telah melaporkan sejumlah 1,309 jangkitan dan enam kematian daripada coronavirus novel.

Berpuluh ribu pekerja asing kolar biru tinggal di tempat yang dekat di berbagai asrama di negara Asia Tenggara yang kecil, negara pulau-pulau. Mereka membentuk sebahagian besar daripada tenaga kerja, yang bekerja dalam sektor dari pembinaan ke pembersihan.

Peningkatan dalam kes yang datang dua hari sebelum negara akan memulakan penutupan sekolah dan kebanyakan tempat kerja selama sebulan sebagai sebahagian daripada sekatan yang lebih ketat untuk memerangi penyakit Covid-19.

Singapura merupakan salah satu negara yang paling teruk apabila virus itu mula menyebar dari China pada bulan Januari, tetapi rejim pengawasan dan kuarantin yang ketat membantu membendung gelombang air. Walaubagaimanapun, paku baru-baru ini dalam kes-kes yang ditransportasi tempatan telah menimbulkan kebimbangan baru.

Kerajaan juga menukar tempat pameran besar ke timur pulau itu menjadi kemudahan perubatan untuk menampung pesakit yang kebanyakannya pulih dari COVID-19 tetapi mungkin masih menular.

– Reuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here