Kementerian Pengangkutan mengeluarkan garis panduan untuk penunggang motosikal

PETALING JAYA: Garis panduan untuk penunggang motosikal yang dipesan untuk menghantar bungkusan dan makanan melalui aplikasi dalam talian telah dikeluarkan oleh Kementerian Pengangkutan.

Menteri Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata perniagaan yang menawarkan perkhidmatan penunggang motosikal untuk menghantar makanan, minuman dan bungkusan akan diklasifikasikan sebagai “perkhidmatan p-hailing”.

Dalam satu pernyataan pada hari Isnin (20 April), dia menetapkan pedoman untuk penunggang p-hailing, iaitu:

> Penunggang dinasihatkan untuk tidak menggunakan lebuh raya antara negeri untuk menempuh jarak lebih dari 10km dan harus mematuhi nasihat Majlis Keselamatan Nasional (NSC), termasuk menghindari zon merah. Wajib bagi penunggang hanya menggunakan lorong motosikal yang diwartakan, jika boleh, sambil memakai pakaian yang kelihatan jelas.

> Semua penunggang mesti membawa bersama mereka surat kebenaran dari majikan mereka atau pihak berkuasa tempatan yang berkenaan.

> Semua penunggang p-hailing mesti memuat turun dan mendaftarkan diri mereka di bawah aplikasi mySejahtera, yang dibuat oleh Majlis Keselamatan Nasional (NSC), sebagai pengesahan lebih lanjut bagi anggota penguat kuasa. (Maklumat lebih lanjut boleh didapati di mysejahtera.malaysia.gov.my)

> Waktu operasi bagi penunggang dihadkan antara jam 8 pagi hingga 8 malam setiap hari di bawah perintah kawalan pergerakan (MCO). Waktu operasi dan penghantaran yang dibenarkan adalah tertakluk kepada sekatan dan peraturan zon yang ditetapkan oleh NSC.

> Semua pengendali dan pengendara mesti menggunakan amalan transaksi sosial dan hubungan tanpa sentuhan yang betul. Ini termasuk memakai topeng muka, menggunakan pembersih tangan dan sering mencuci tangan setelah membuat setiap penghantaran.

> Penunggang harus membersihkan kotak penghantaran mereka setiap hari mengikut garis panduan Kementerian Kesihatan.

> Sekiranya pekerja didapati dijangkiti Covid-19, majikan mesti membantu Kementerian Kesihatan sepenuhnya untuk menguruskan pekerja dan melakukan pengesanan kenalan.

> Untuk perkhidmatan p-hailing yang didaftarkan dengan pihak berkuasa tempatan, setiap penunggang yang mengontrak Covid-19 atau menunjukkan gejala mesti segera mengambil langkah yang diperlukan untuk mengasingkan diri dan berhenti memberikan perkhidmatan penghantaran.

> Semua perniagaan mesti memastikan bahawa penunggangnya mempunyai perlindungan insurans yang sesuai, dengan motosikal mereka dalam keadaan selamat.

> Semua penunggang mestilah berumur sekurang-kurangnya 18 tahun, memiliki lesen memandu yang sah dan tidak disenarai hitam oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) atau Polis Diraja Malaysia.

> Semua penunggang harus mematuhi peraturan lalu lintas umum, seperti memakai topi keledar motosikal. Kotak yang dibawa oleh penunggang motosikal p-hailing juga harus mematuhi dimensi dan penggunaan seperti yang ditentukan oleh JPJ.

Dr Wee menyatakan harapan bahawa dengan panduan ini, rakyat Malaysia “akan yakin bahawa pengiriman makanan dan bungkusan mereka akan aman dan bersih tanpa risiko pencemaran semasa menghadapi situasi pandemi sekarang”.

Untuk maklumat lebih lanjut, orang ramai boleh menghubungi Kementerian melalui e-mel di aduan@mot.gov.my, WhatsApp ke 019-290 7723, hotline di 1-800-88-7723 (dari pukul 8 pagi hingga 8 malam) atau lawati cccovid19.mot .gov.my.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here