IGP: Operasi besar-besaran dilakukan untuk menyingkirkan pendatang tanpa izin

KUALA LUMPUR: Pihak berkuasa melakukan operasi bersama berskala besar untuk menyingkirkan pendatang tanpa izin semasa penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan sebagai sebahagian daripada usaha untuk menahan penyebaran Covid-19.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador (gambar) berkata, operasi yang melibatkan polis, Jabatan Imigresen, Angkatan Tentera dan Kementerian Kesihatan, adalah untuk memastikan bahawa tidak ada pendatang tanpa dokumen yang menyelinap keluar dari kawasan yang dikenal pasti dan menyebarkan penyakit di suatu tempat yang lain.

“Kami tidak boleh membiarkan mereka bergerak bebas sementara MCO masih ditegakkan kerana sukar bagi kami untuk melacaknya jika mereka meninggalkan lokasi yang dikenal pasti.

“Itulah objektif utama operasi hari ini yang kami jalankan di beberapa lokasi di ibu kota,” katanya kepada Bernama di sini.

Hamid juga menegaskan bahawa sukar bagi pihak berwajib untuk melakukan penelusuran kontak sekiranya pendatang tanpa izin yang dijangkiti berpindah ke lokasi yang berbeda dan kemudian memulai kelompok baru.

Katanya, mereka yang ditahan akan ditempatkan di satu lokasi untuk pemantauan mudah sehingga perintah kawalan pergerakan (MCO) dicabut.

“Terserah kepada pemerintah untuk mengambil tindakan lebih lanjut terhadap mereka setelah MCO dicabut,” tambahnya.

Semasa operasi hari ini di Masjid India dan sekitarnya, beratus-ratus pendatang tanpa dokumen yang tinggal di kawasan itu ditahan oleh pihak berkuasa. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here