Pusat beli-belah di Selangor telah membuka kedai

PETALING JAYA: Pusat beli-belah di Selangor telah mula beroperasi sepenuhnya sejak Isnin, tetapi penyewa mereka masih berhati-hati walaupun kerajaan menenangkan beberapa perniagaan.

Pusat beli-belah mengatakan mereka mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan persekutuan dan negeri, dengan mengatakan bahawa kesihatan semua dan membendung penyebaran Covid-19 adalah keutamaan utama mereka.

Sebagai contoh, sementara Kerajaan Persekutuan membenarkan makan malam di restoran, kerajaan Selangor hanya membenarkan pengambilan makanan, seperti yang dilakukan semasa perintah kawalan pergerakan (MCO).

Kedai-kedai seperti gimnasium, pawagam, salun dan karaoke belum boleh dibuka sementara kedai-kedai fesyen dilarang untuk ‘berbelanja dan membeli’ dengan bilik-bilik pemasangan ditutup.

Semua pusat membeli-belah juga menekankan kebersihan umum dengan pembersihan yang kerap dan penggunaan pembersih.

Pengimbasan termal juga dilakukan di pintu masuk untuk semua pengunjung dengan penanda jarak sosial yang dapat dilihat di seluruh pusat membeli-belah ini.

Samantha Lee, Pengurus Besar Operasi, Pusat Utama 1 Utama mengatakan bahawa mereka telah mengembangkan QR scan Health Check melalui aplikasi Mudah Alih 1 Utama untuk memudahkan pencarian kontrak.

Dia mengatakan bahawa lebih banyak kempen pemasaran akan diatur untuk mendorong penjualan runcit selama dan setelah tempoh MCO bersyarat.

Allison Chan, Penolong Pengurus Pengiklanan dan Promosi untuk CITTA Mall mengatakan bahawa pusat membeli-belah harus dibiarkan dibuka secara berperingkat, namun begitu, langkah berjaga-jaga mesti terus dilaksanakan.

“Tetapi itu juga tergantung pada kebijaksanaan mall, dan saat ini, kami telah mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengurangi jumlah jam operasi,” katanya.

Dia menambahkan bahawa kedai yang dibenarkan oleh Kementerian Perdagangan dan Perindustrian (Miti) saat ini dibuka, walaupun mereka melihat beberapa penyewa masih bersiap sedia untuk menjalankan perniagaan mereka dengan melakukan proses pembasmian kuman yang diperlukan.

H.C Chan, Ketua Pegawai Eksekutif Sunway Malls & Theme Park mengatakan bahawa mereka bekerja dengan peruncit mereka untuk mendasarkan pembukaan semula mereka pada garis panduan negeri dan persekutuan, serta garis panduan khusus sektor.

Sunway mengendalikan tujuh pusat membeli-belah di seluruh negara.

Chan mengatakan bahawa Sunway Malls telah menawarkan pilihan untuk peruncit yang tidak penting untuk berdagang pada jam fleksibel selepas MCO, sehingga mereka dapat menguruskan upah dan kos elektrik dengan lebih baik.

Chan mengatakan bahawa dalam jangka pendek, kesinambungan sektor runcit bergantung pada bagaimana pemulihan aktiviti ekonomi dan keselamatan masyarakat diuruskan.

“Melangkah ke depan, industri perlu mengubah model perniagaan mall. Apa yang akan kita lihat adalah peningkatan perkongsian bersama, sama ada keuntungan, risiko atau sumber antara pengusaha pusat membeli-belah dan peruncit.

“Pepatah baru adalah kemakmuran bersama dan beban bersama. Penyewaan sebahagian besarnya adalah berdasarkan peratusan penjualan, ”katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here