Perkauman Amerika melahirkan Pergerakan Hitam Bersenjata NFAC

Selepas demonstrasi yang meluas selama berminggu-minggu, kesan ketidakadilan kaum terhadap kaum kulit hitam di Amerika Syarikat memasuki fasa baru. Kali ini, sekumpulan orang kulit hitam membentuk gerakan bersenjata di Georgia. Mereka menamakan kumpulan itu NFAC (Not Fucking Around Coalition).

Dalam sejumlah video yang beredar di media sosial seperti Twitter dan Reddit, dilihat bahawa militan NFAC berarak di gunung Stone Mountain di mana kumpulan ultra rasis Ku Klux Klan (KKK) dilahirkan semula pada tahun 1915. KKK adalah kumpulan sokongan supremasi kulit putih di Amerika yang bertanggungjawab membunuh orang kulit hitam, Yahudi dan pendatang.

Perbarisan itu diadakan pada hari Ahad (5/7). Dalam temu bualnya, pengasas NFAC, Grand Master Jay memberi amaran kepada kerajaan Amerika Syarikat untuk tidak bercampur dengan NFAC. “Kami adalah bekas tentera, kita semua sangat berdisiplin. Kami semua penembak mahir. Kami tidak tahu tali yang dilampirkan. Kami tidak mahu berunding, “tegasnya.

“Kami adalah organisasi ‘eye for a eye’. Jadi jika mereka memutuskan untuk berkelakuan baik. Kami juga akan bertindak seperti itu dan kami akan melakukan segala yang sah seperti yang mereka lakukan, “tambahnya. “Kami tidak akan bermain lagi. (Ini) Kekuatan perlumbaan hitam. Orang kulit hitam. Lelaki kulit hitam, wanita dan kanak-kanak. Bangsa Hitam. NFAC! ” katanya.

Ketika ditanya mengenai tuduhan itu, Jay mengatakan bahawa apa yang harus dilakukan oleh pemerintah AS dengan mereka sangat sederhana. Kerajaan Amerika mesti memisahkan satu negeri dan kemudian diduduki oleh orang kulit hitam.

“Kami akan mengambil alih Texas dan membiarkan kami mengurus perniagaan kami sendiri. Atau jangan menghalang kami ketika kami pergi ke tempat (negara) yang mereka tinggalkan kepada kami sehingga kami dapat membangun negara kami di sana, “pungkasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here