Kes COVID-19 di negeri paling teruk terjejas di Australia menurun

Lima juta penduduk di bandar kedua terbesar di Australia semalam muncul daripada perintah berkurung hampir dua bulan ketika lima kes baharu koronavirus COVID-19 direkodkan di negeri paling teruk terjejas Victoria.

Jumlah tersebut merupakan peningkatan harian terendah jangkitan di Victoria sejak 12 Jun dan muncul ketika penduduk di bandar utama negara Melbourne melihat kemungkinan sekatan lain turut diringankan.

Sekatan terhadap industri seperti pembinaan dan pengeluaran telah ditarik balik di Melbourne, dengan pusat penjagaan kanak-kanak dibuka semula dan acara sembahyang keagamaan secara kecil-kecilan dibenarkan.

Perdana Menteri Victoria Daniel Andrews menyatakan trend penurunan kes baharu sangat ketara, mencadangkan lebih banyak sekatan akan diringankan sekiranya ia berterusan.

“Kami semakin hampir untuk mengambil langkah ke arah normalisasi pasca-COVID-19,” beliau memberitahu sidang media.

Di sebalik penarikan balik perintah berkurung, penduduk Melbourne masih lagi tertakluk di bawah arahan duduk di rumah dan hanya dibenarkan untuk keluar dalam lingkungan lima kilometer bagi sejumlah terhad aktiviti yang dibenarkan.

Perniagaan yang kurang penting masih dilarang daripada dibuka semula, dengan restoran hanya dibenarkan bagi pembelian bawa pulang, satu peraturan yang menyebabkan kebimbangan ramai pemilik.

Semalam, seorang hakim negeri Victoria telah menjadualkan bagi memulakan perbicaraan terhadap satu kes mencabar kesahihan langkah kawalan pergerakan terutama perintah berkurung yang telah ditamatkan sekarang dilaporkan telah dikemukakan oleh seorang pemilik kafe yang kecewa dengan penurunan pendapatan.

Melbourne menjadi pusat utama gelombang kedua di Australia selepas tahap keselamatan yang tidak kemas membawa kepada virus merebak dari hotel-hotel yang digunakan untuk mengkuarantin pelawat yang pulang dari luar negara.

Secara keseluruhan, Australia telah sedikit sebanyak berjaya dalam menangani penyebaran COVID-19, dengan hanya lebih 27,000 kes dan 875 kematian dalam satu populasi seramai 25 juta orang.

Kebanyakan wilayah sekarang melaporkan sedikit atau tiada langsung jangkitan harian baharu, membolehkan beberapa sekatan ditarik balik di sebahagian besar kawasan.

Australia mengekalkan kawalan tegas terhadap sempadan antarabangsanya, mengehadkan jumlah rakyat yang boleh kembali dari luar negara dan larangan keluar negara. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here