Tidak ada perniagaan, tidak ada wang dan tidak ada tempat di hospital kerajaan

PETALING JAYA: Thinesh Kumar Chigasamy adalah usahawan baru sehingga musibah menimpa Covid-19.Dia dan tiga rakannya membuka sebuah restoran pada akhir tahun 2019 setelah berjaya dengan perniagaan kecil yang dimulakannya dengan isterinya membekalkan makanan ke kantin.

Keempat-empat rakan itu mempunyai rancangan besar untuk tahun 2020. Tetapi restoran di Jalan Puchong menjadi pendek apabila pesanan kawalan pergerakan (MCO) meletus mulai Mac tahun lalu. Thinesh sekali lagi beralih kepada bakat masakan isterinya. Dia mula memasak nasi lemak, karipap dan hidangan Melayu lain dan Thinesh akan menghantarnya ke kantin di Kajang Hospital.

Kemudian nasib malang melanda. Thinesh, 40, yang menderita diabetes pada rawatan insulin, jatuh sakit teruk pada pertengahan tahun lalu setelah mengalami masalah perut selama beberapa tahun dan mendapatkan rawatan di klinik pesakit luar Hospital Selayang. Oktober lalu, doktor menemui pertumbuhan pankreasnya dan dijadualkan menjalani pembedahan pada 11 Jun.

Tetapi operasi itu tidak berlaku. Pihak hospital mengatakan kepada Thinesh bahawa “terlalu sibuk” dengan kes Covid-19 dan mendesaknya untuk menjalani pembedahan di sayap swasta hospital yang sama. Harganya sekitar RM30,000. Sementara itu, dia diberitahu untuk meninggalkan hospital.

Isterinya, Devasundari, yang bekerja sebagai guru seni, juga kehilangan pekerjaannya Oktober lalu, dan dengan itu, RM1,200 yang dia perolehi. Keluarga hanya bergantung pada perniagaan bekalan makanan, yang menghasilkan sekitar RM800 sebulan, jauh dari pendapatan bulanan RM4,000 sebelum MCO.

Saya tidak tahan melihat suami saya menderita. Dia mengalami kesakitan dan seluruh kaki kanannya mati rasa. Saya tidak dapat menjalani pembedahan RM30,000, saya sudah memberitahu orang-orang di hospital, tetapi mereka mengatakan hanya wad swasta yang ada, katanya.

Ketua Pertubuhan Masyarakat Mesra Malaysia, J Karen Kasthuri, setelah mendengar penderitaan mereka mula mengumpulkan dana untuk pasangan itu di Facebook dengan semua derma masuk ke akaun bank Devasundari. Sasarannya adalah RM35,000 dan sedikit lebih daripada RM17,000 setakat ini telah dikumpulkan. FMT telah menghubungi pengarah kesihatan Selangor untuk memberi komen kerana jawatan pengarah Hospital Selayang kosong.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here