Thailand rancang lanjutkan perintah darurat hingga akhir Julai

Majlis Keselamatan Negara (NSC) Thailand pada Khamis (25 Jun) mengumumkan rancangan untuk melanjutkan tempoh perintah darurat selama sebulan lagi, sehingga akhir Julai bagi mengekang gelombang kedua pandemik COVID-19 di negara itu.

Walaupun negara berkenaan merekodkan hari ke-31 berturut-turut tanpa jangkitan tempatan COVID-19, Setiausaha Agung NSC Jeneral Somsak Roongsita berkata keadaan di seluruh dunia tetap membimbangkan.

“Memandangkan Thailand akan membuka kembali perniagaan dan tempat berisiko tinggi seperti pusat hiburan dan sekolah bermula 1 Julai, terdapat keperluan untuk mengawal secara berkesan serta mencegah penularan wabak itu sekali lagi dalam negara ini.

“Kita perlu mencegah gelombang kedua COVID-19 di Thailand,” katanya di sidang media pada Khamis.

Pelanjutan perintah darurat berkenaan perlu mendapat kelulusan Kabinet pada Selasa depan.

Perintah darurat di negara itu akan berakhir pada 30 Jun. Setakat ini, Thailand sudah melanjutkan perintah darurat sebanyak tiga kali.

Perintah darurat pertama kali diisytiharkan bermula 26 Mac hingga 30 April dan dilanjutkan sehingga 31 Mei untuk membendung penularan wabak COVID-19.

Sementara itu, Encik Somsak menegaskan bahawa alasan negara itu untuk melanjutkan tempoh darurat adalah bagi menjaga kesihatan dan keselamatan rakyatnya.

“Ini tidak ada kena mengena dengan politik,” katanya.

Awal dari itu, media tempatan melaporkan bahawa pemimpin pembangkang menggesa kerajaan supaya menamatkan perintah darurat kerana mendakwa perintah itu memberi peluang kepada pihak berkuasa untuk menghalang orang ramai berkumpul secara besar-besaran dan mengekang hak kebebasan yang lain.

Encik Somsak yang mempengerusikan mesyuarat mengenai pelonggaran sekatan dan langkah-langkah COVID-19 berkata jawatankuasa itu mencadangkan untuk melanjutkan perintah darurat yang akan berakhir pada 30 Jun.

Thailand merupakan negara pertama di luar China yang melaporkan kes COVID-19 pada 13 Jan lalu.

Negara itu memulakan fasa pertama pelonggaran sekatan pada 3 Mei, iaitu melibatkan enam jenis perniagaan dan tempat awam yang dibenarkan dibuka semula manakala fasa kedua bermula 17 Mei dan fasa ketiga pada 1 Jun.

Apabila keadaan COVID-19 dalam negara itu semakin pulih, Thailand melaksanakan fasa pertama pelonggaran sekatan pada 3 Mei, diikuti fasa kedua pada 17 Mei, fasa ketiga (1 Jun) dan fasa keempat (15 Jun) serta fasa kelima dan terakhir pada 1 Julai.

Sementara itu, Thailand melaporkan satu kes baru COVID-19 dalam tempoh 24 jam iaitu seorang pelajar yang pulang dari Mesir, menjadikan jumlah keseluruhan 3,158 kes dengan 58 kematian.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here