Anak lembu gajah Borneo yang hilang diselamatkan di ladang Lahad Datu

KOTA KINABALU: Anak lembu gajah yang mengembara di ladang seorang diri setelah dipercayai hilang di daerah Lahad Datu telah diselamatkan oleh renjer hidupan liar. Anak lembu gajah Borneo jantan, yang dianggarkan berusia sekitar satu tahun dan diberi nama Yuri, pertama kali ditemui oleh pekerja ladang di ladang Felda FGV Sahabat 9 Baiduri Ayu pada 15 Jun.

Penolong pengarah Jabatan Hidupan Liar Sabah, Dr Sen Nathan, yang melayari Facebook untuk berkongsi kejadian itu, mengatakan pekerja tersebut telah memberitahu Jabatan Hidupan Liar Lahad Datu setelah penemuan itu.

Rangers pergi untuk memeriksa anak lembu, dan mengawasinya selama beberapa hari sambil berusaha mendapatkannya dengan kawanan gajah pygmy yang dekat dengan daerah itu tetapi kawanan itu tidak menerimanya, katanya, sambil menambah Unit Penyelamat Hidupan Liar (WRU) renjer dipanggil meminta pertolongan.

Ketika dihubungi, dia mengatakan penolakan itu mungkin disebabkan oleh beberapa sebab termasuk satu, itu bukan kawanannya, dua, anak lembu sudah terlalu lama atau tiga, terlalu banyak aroma manusia di betis seperti yang terjadi di jarak dekat dengan manusia.

Dr Sen menambah bahawa mungkin ada alasan lain juga. Walaupun begitu, katanya anak lembu itu akan bertemu dengan gajah baru untuk menghubungi keluarga tidak lama lagi, kerana ia telah dibawa ke Pusat Pemulihan Orang Utan Sepilok (SORC) untuk perawatan lebih lanjut.

Dalam catatan di Facebooknya, dia menyebutkan bahawa anak lembu, selain sedikit bingung, cerah, waspada dan responsif. Dr Sen mengatakan bahawa renjer telah mencuba memberi susu dengan susu tetapi ia tidak mahu minum, kerana ia tidak biasa dengan rasanya.

Namun, ia minum banyak air dan memakan makanan padat seperti batang pisang,” katanya. Dia mengatakan bahawa Yuri mengalami cedera kulit ringan di bahagian depan kiri dan kepala depan. Kami ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada Majlis Minyak Sawit Malaysia, Yayasan Pemuliharaan Hijau Kelapa Sawit Malaysia, Orangutan Appeal UK dan Zoo Oregon untuk membiayai semua operasi hidupan liar yang dilakukan WRU,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here