Ramadan: Umat Islam perlu menerima sekatan – Dr Mahathir

KUALA LUMPUR: Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohammad meminta semua umat Islam di negara ini untuk menerima pelbagai sekatan di persekitaran ketika mereka berpuasa pada bulan Ramadan ini.

Dr Mahathir mengatakan sekatan yang harus dilaksanakan bertujuan untuk membendung penyebaran jangkitan COVID-19, dan jelas akan mengubah banyak tradisi perayaan biasa pada bulan Ramadan tetapi tidak akan menjadi beban jika umat Islam mengamalkan sikap sederhana dan mengendalikan dalam keinginan mereka.

“Antara amalan yang harus kita hentikan adalah berbuka puasa secara besar-besaran dan menunaikan solat terawih secara berjemaah. Kami juga tidak dapat lagi membeli juadah berbuka puasa di bazar Ramadan. Selain itu, pergerakan kita untuk berkunjung dan berbuka puasa dengan saudara-mara juga turut terjejas.

“Dengan kata lain, Ramadan ini menuntut lebih banyak kesabaran dan pengekangan keinginan yang lebih besar daripada sebelumnya. Oleh itu, sama ada kita sedar, cabaran yang dihadapi kita di bulan Ramadhan adalah benar-benar ujian keazaman kita untuk membela rakyat dan negara.

“Ini kerana jika kita tidak dapat mengawal keinginan kita dan masih ingin melakukan puasa seperti tahun-tahun sebelumnya, kita akan berjudi dengan kehidupan rakyat Malaysia termasuk kita sendiri,” kata Dr Mahathir.

Menurut Dr Mahathir, pengorbanan umat Islam dengan mematuhi pelbagai larangan jauh lebih ketara berbanding dengan pengorbanan mereka yang berada di barisan depan untuk mempertahankan semua rakyat Malaysia.

Katanya, sekiranya semua umat Islam mengetahui semua yang berlaku, insya Allah mereka dapat melaksanakan puasa ini sepenuhnya dan menyambut Syawal dengan penuh kesedaran dan rasa syukur.

– BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here