Gua Kota Gelanggi Pahang

Gua Kota Gelanggi terletak kira-kira 30 kilometer dari Jerantut, Negeri Pahang dan ia sering dikunjungi pelancong dalam dan luar negeri yang cintakan kedamaian serta keindahan alam semulajadi.

 Asal usul nama Gelanggi berasal daripada perkataan Siam iaitu Klang Kio atau Gelang Gio

 

Melihatkan struktur batu batannya, Gua Kota Gelanggi mungkin pernah menjadi perkampungan terutama kedudukannya berhampiran dengan sungai Gelanggi yang dipercayai menjadi jalan perhubungan masa lampau.

Dalam Gua Kota Gelanggi terdapat tujuh gua yang dahulunya kota iaitu Kota Tongkat, Kota Gelap, Kota Angin, Kota Balai, Kota Rehut, Kota Jin dan Kota Kepayang yang membawa maksud negeri-negeri berada di bawah Kota Gelanggi pada zaman dahulu.

Pahlawan Melayu Pahang, Mat Kilau dan Tok Gajah juga dikatakan berlindung dan bertapa dalam gua Kota Gelanggi.

Gua Kota Gelanggi sering dikaitkan dengan pelbagai mitos, termasuk kononnya ia berasal dari sebuah kota yang dibina di kawasan itu sebelum disumpah Sang Kelembai sehingga menjadi batu.

Mengikut cerita lisan, Raja Mambang yang memerintah Lipis, dikatakan meminta bantuan Sang Kelembai memusnahkan Kota Gelanggi selepas anaknya terbunuh dalam pergaduhan dengan anak Raja Usul, pemerintah Bera kerana berebutkan puteri Raja Gelanggi.

Kemarahan Raja Mambang menyebabkannya mendapatkan bantuan Sang Kelembai untuk memusnahkan Kota Gelanggi yang bertukar menjadi batu dalam masa beberapa hari kerana sumpahan.

Namun, lebih penting daripada cerita itu, Kota Gelanggi menyimpan satu rahsia yang belum dapat dirungkai sehingga kini iaitu dipercayai adalah lokasi perkembangan Kesultanan Melayu selepas Kerajaan Melaka runtuh berikutan serangan Portugis.

Seorang pemandu pelancong alam semulajadi, Azmi Baharuddin, 35, mengambil inisiatif menjalankan kajian sejak tahun 2005 bagi mengesahkan fakta berkenaan, walaupun menyedari usaha itu agak sukar dicapai.

Azmi yang dikenali dalam kalangan pengunjung yang biasa ke Gua Kota Gelanggi, berkata dia melakukan kajian itu kerana minat dan mahu menyelongkar misteri gua dipercayai berusia 150 juta tahun itu yang diyakini menyimpan pelbagai kisah menarik untuk dikongsi masyarakat.

“Ada macam-macam cerita kita dengar. Dahulu ketika Pahang masih lagi dikenali sebagai Inderapura, dikatakan Kesultanan Melayu bermula di sini dan ada yang mengatakan Hang Tuah selalu singgah ke sini untuk mendalami ilmu persilatan ketika dalam perjalanan ke Kelantan.

 “Ikut cerita yang saya peroleh, kesan-kesan kota (di gua) tidak nampak jelas sangat tetapi memang ada hubung kait dengan Kesultanan Melayu Melaka, namun cerita itu terputus.

 “Ada juga dikatakan asal usul raja-raja dulu bermula di Gua Kota Gelanggi sebelum dipecahkan ke negeri lain,” dakwanya ketika ditemui di Gua Kota Gelanggi di sini.

Azmi mendakwa, menempuh pengalaman unik ketika berusaha mengumpul maklumat termasuk bertemu dengan individu yang mendakwa boleh berkomunikasi dengan ‘penghuni’ asal gua berkenaan.

 “Mudah sahaja mengenali pengunjung biasa yang datang untuk melawat atau mahu ‘berkomunikasi’ dengan orang dalam gua, biasanya mereka membawa barang tertentu seperti bunga, limau, buah-buahan atau kayu.

 “Saya ambil kesempatan bertemu dengan mereka yang mendakwa mempunyai keistimewaan berkenaan dan mendengar banyak cerita lain yang tidak pernah didengar sambil mengetahui identiti makhluk yang berkomunikasi dengan alam ghaib.

“Saya difahamkan ada pengunjung yang datang berbual-bual dengan penghuni asal Gua Kota Gelanggi, ada nama Syed, Imam dan banyak lagi, dakwaan ini menunjukkan memang benar dahulunya ada kota atau kehidupan di gua ini sebelum ia dikatakan ghaib,” katanya.

Azmi juga tidak pernah putus asa dalam menyiapkan kajian berkenaan dan pekerjaannya sebagai pemandu pelancong alam semula jadi serta penyelia bahagian rekreasi di FELDA Residence Tekam memberinya peluang berbuat demikian.

“Usaha ini memang sukar kalau semakin berlanjutan kerana orang lama yang boleh menceritakan kisah Gua Kota Gelanggi pun sudah tidak ada, saya perlu cari dan tunggu peluang kalau ada yang datang ke sini.

“Tetapi saya tidak pernah putus asa, kalau bukan sekarang bila lagi kita hendak siapkan untuk diketahui generasi masa hadapan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here